“Samen voor een schoner milieu: Hoe Verpact horecaondernemers helpt met verduurzamen van afvalstromen met kosteloze oplossingen”

Duurzaam ondernemen is een belangrijk thema voor horecaondernemers. We spraken met Hester Klein Lankhorst, voorzitter van de Raad van Bestuur van Verpact, over hoe horecazaken eenvoudig kunnen bijdragen aan een schoner milieu.

“Als horecaondernemer wil je niet alleen je gasten tevreden houden, maar ook nadenken over je impact op de wereld,” opent Hester. “Bij Verpact richten we ons op het inzamelen en recyclen van verpakkingsmaterialen, zoals plastic verpakkingen, drankenkartons en glas. Horeca speelt een cruciale rol, omdat zij dagelijks grote hoeveelheden verpakkingsafval produceren. Door samen te werken kunnen we echt een verschil maken.”

Statiegeld Nederland: een eenvoudige oplossing voor een groot probleem

We willen zo snel mogelijk naar 90% inzameling van alle plastic drankflesjes en -blikjes. “Dat klinkt misschien ambitieus, maar we zijn al goed op weg. Om dit doel te halen, hebben we meer innamepunten nodig. Horecabedrijven kunnen hierin een grote rol spelen,” legt Hester uit. “We bieden ondernemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om kosteloos een statiegeldmachine door ons te laten plaatsen. Dat maakt het niet alleen makkelijker voor gasten om hun flesjes en blikjes in te leveren, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn voor de ondernemer.”

Hester benadrukt dat het proces voor ondernemers zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt. “Je hoeft alleen contact op te nemen met Statiegeld Nederland, onderdeel van Verpact, via de website. De accountmanagers kijken samen met jou wat het beste werkt voor jouw locatie. Is er ruimte voor een statiegeldmachine? Of is handmatige inzameling geschikter? Wij regelen en financieren alles: van installatie tot onderhoud.”

Voor ondernemers die ruimtegebrek vrezen, hebben we goed nieuws. “De kleinste statiegeldmachine neemt minder dan een vierkante meter in beslag. De verpakkingen worden in de machine geplet, zodat minder ruimte nodig is voor opslag. Je hoeft alleen af en toe een volle zak te verwisselen. Bovendien kunnen we samenwerken met groothandels voor de afvoer van de statiegeldverpakkingen. Dat betekent dat je verpakkingen eenvoudig kunt meegeven met de rest van je bestellingen. En dan zorgen wij voor de recycling ervan. Win-win zou ik zeggen!”

Afval Goed Geregeld: duurzaam en kostenbesparend
Ook andere afvalstromen kunnen we makkelijk verduurzamen voor ondernemers dankzij het kosteloze inzamelsysteem Afval Goed Geregeld. Een belangrijk voordeel om deel te nemen is de kostenbesparing. “Door afvalstromen te scheiden, neemt het volume van je restafval af. Dat betekent lagere kosten voor de afvoer van restafval. De kosten voor de afvoer en recycling van je plastic en glazen verpakkingen en drankenkartons nemen wij voor rekening” legt Hester uit. “Met Afval Goed Geregeld halen we gescheiden afval (drankenkartons, plastic verpakkingen en glas), kosteloos op. Voor veel horecazaken betekent dit een flinke besparing.”
Maar het gaat niet alleen om financiële voordelen. Hester gelooft dat duurzaamheid ook bijdraagt aan de aantrekkingskracht van een horecazaak. “Gasten vinden het steeds belangrijker dat bedrijven duurzaam werken. Door zichtbaar te recyclen en herbruikbare verpakkingen te gebruiken, laat je zien dat jouw zaak een positieve bijdrage levert. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je imago.”

“Door afvalstromen te scheiden, neemt het volume van je restafval af. Dat betekent lagere kosten voor de afvoer van restafval,”

Hergebruik als belangrijke pijler

Naast recycling speelt hergebruik een steeds grotere rol binnen de horeca. “We zien dat hergebruik met name bij evenementen al veel gebeurt. Denk aan herbruikbare bekers met statiegeld. In de horeca gebeurt dit bijvoorbeeld met glaswerk, dat keer op keer kan worden gebruikt. We werken samen met partners en startups om ervaring op te doen met systemen voor hergebruik en hoe dit nog breder kan worden toegepast,” zegt Hester.

Toch waarschuwt ze dat hergebruik niet altijd de heilige graal is. “Het is belangrijk om per segment te kijken wat werkt. Voor sommige toepassingen is hergebruik een goede oplossing, maar het is niet overal haalbaar. Daarom combineren we hergebruik met hoogwaardige recycling, zodat we verpakkingen een tweede leven kunnen geven.”

Hoe maak je de overstap?

Voor horecaondernemers die aan de slag willen met duurzaam afvalbeheer, heeft Hester een duidelijke boodschap: “Neem contact met ons op via afvalgoedgeregeld.nl of statiegeldnederland.nl. Samen kijken we naar jouw situatie en bedenken we de beste oplossing. Of je nu een groot restaurant runt of een kleine cafetaria, er is altijd een manier om bij te dragen door bewust om te gaan met je afvalstromen.”

Verpact werkt met diverse partners, zoals afvalinzamelaars, om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. “We nemen zoveel mogelijk werk uit handen. Het enige wat jij hoeft te doen, is zorgen voor een plek en je afval goed scheiden. Wij regelen de rest. Zelfs de uitstraling van de statiegeldmachine kun je aanpassen aan de stijl van je zaak. Geen schreeuwerige bakken, maar een design dat past bij jouw interieur.”

 

Alle soorten verpakkingen

Hester legt uit dat Verpact zich op alle verpakkingstromen richt. “We regelen de inzameling en recycling van alle soorten verpakkingen, van papier en karton tot glas, metaal, plastic en hout. Schone afvalstromen zijn veel beter te recyclen, dus hoe meer bedrijven hun afval goed scheiden, hoe groter de impact.”

Ze benadrukt dat dit niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de bedrijfsvoering. “Horecazaken betalen voor de afvoer van glas en andere materialen. Als wij dat kosteloos ophalen, scheelt dat niet alleen geld, maar ook tijd. Bovendien wordt het gerecycled, wat weer bijdraagt aan een schoner milieu.”

“Nederland doet het ontzettend goed op het gebied van recycling. We zijn op dit moment het tweede land in Europa als het gaat om het recyclen van verpakkingen, met een percentage van 88%. Dat is iets waar we als land trots op mogen zijn.”

Trots op de resultaten

Hester is zichtbaar trots op wat Verpact al heeft bereikt. “Nederland doet het ontzettend goed op het gebied van recycling en hergebruik. We zijn op dit moment het tweede land in Europa. We recyclen en hergebruiken 88% van de verpakkingen. Dat is iets waar we trots op mogen zijn.”

Toch blijft er werk aan de winkel. “De doelen worden steeds ambitieuzer, en dat is maar goed ook. Voor sommige verpakkingstromen, zoals plastic, blijft het een uitdaging om alles goed te kunnen inzamelen en recyclen. Maar als ik zie hoe snel we vooruitgang boeken, heb ik er alle vertrouwen in dat we onze doelstellingen blijven halen.”

Samen werken aan een schonere toekomst

Hester sluit het gesprek af met een oproep aan horecaondernemers. “We hebben de horeca hard nodig om onze doelen te halen. Of je nu een klein café runt of een groot restaurant, iedereen kan bijdragen. Door je afval goed te scheiden, maak je echt een verschil. En het mooie is: wij ontzorgen je zoveel mogelijk én het is kosteloos.”

Wil je meer weten over wat Verpact voor jouw horecazaak kan betekenen? Bezoek dan www.afvalgoedgeregeld.nl en www.statiegeldnederland.nl en ontdek hoe eenvoudig duurzaam ondernemen kan zijn. Samen werken we aan een schoner en duurzamer Nederland.